Studietur til Riga

Hver vår reiser det avtredene kullet på studietur for å suge til seg ny kunnskap og inspirasjon fra andre land. Årets tur ble lagt til Riga, og traineene Hege, Vahid, Vibeke og Marcus fra kull 2012 la ut på tur. Linda og Yngve fra programledelsen deltok også. Vi kom til en spennende og flott by i herlig vårsol med et interessant program på agendaen

Første ettermiddag ble brukt til å bli kjent med Riga, før den faglige delen startet dagen etter, med besøk hos Innovasjon Norge sitt kontor i Riga. 

Hos Innovasjon Norge møtte vi to bedriftsrådgivere som fortalte oss om deres arbeid med å støtte norske selskaper som har etablert seg i Latvia i forhold til innovasjon, entreprenørskap og forretningsutvikling. Vi ble presentert for en forretningsmodell de bruker i dette arbeidet og hva man bør tenke på når man skal etablere seg i utlandet.
Deretter var vi med på et par forelesninger om latvisk politikk og økonomiske utvikling på årskonferansen til Norsk Handelskammer – en forening av norske bedrifter som har etablert seg i Latvia. Som siste poster på vårt fagprogram hadde vi dagen etter avtaler med lederen for Handelskammeret og Norges ambassadør. På hver sin måte fortalte de med et svært høyt kunnskapsnivå om latvisk kultur og historie, om norske selskaper som har etablert seg der og suksesskriterier for å lykkes. Vi er svært godt fornøyd med fagprogrammet som vi fikk satt sammen og vi har lært mye nytt om Latvia og forretningsutvikling i utlandet. 
 
I tillegg til faglig program, hadde vi flere sosiale aktiviteter. Hege, Marcus og Linda testet ut skyting, som toppet listene over to-do i Riga. Opplevelsen ble en snakkis, ettersom vi havnet på et ganske så lugubert industriområde, der HMS ikke ble prioritert som et fokusområde. Vi bodde på et flott og nytt hotell som lå sentralt i gamlebyen, og derfor var det mulig å besøke historiske bygninger innen få meter. Vi hadde også noe tid til å gjøre som vi ønsket, hvor blant annet Marcus og Vahid besøkte St.Peters kirken. Der kan man se byen fra toppen, en utrolig fantastisk utsikt på en soldag. Yngve fikk sett sine fotballkamper på et bredt utvalg av puber. Vibeke og Linda tok sightseeingbuss rundt byen, og alle har vært innom kjøpesentrene i byen.  Hotellet hadde også et flott spa-anlegg, som ble brukt flittig med bading, massasje og avslapping. 

Riga har et stort utvalg av restauranter, og vi fikk spise nydelig mat for en rimelig penge. Vi fikk teste flere av tripadvisors anbefalinger, med høydepunkt og avslutning på Rigas beste restaurant, Vincents. Her fikk vi smake åtte utsøkte retter, hvor toppingen bestod av gull for å sette standard. Vi fikk også testet utelivet, med et par turer i Radissons skybar, samt en tur på nattklubb for å teste dansefoten.
 
Kort oppsummert har vi hatt en fantastisk opplevelse med nyttig fagprogram, sosiale aktiviteter, og herlige matopplevelser. Som prikken over i-en hadde vi strålende stol hver eneste dag, og nøt vårens første utepils med god samvittighet.

-Marcus