PXO "skaper samhandling" i bedrifter på Nordmøre

PXO Gruppebilde

Kom Trainee-bedriften PXO forbinder traineer med "toppkandidater", og ser på Kom Trainee som en viktig næringsklynge å være en del av.

PXO arbeider med rådgivning og konsulenttjenester til industrien med fokus på kompetansesikring, styring, og kursing for bedrifter. PXO ble etablert i Stavanger i februar 2007, og i januar 2010 opprettet de sitt avdelingskontor i Kristiansund. De har vært medlem i Kom trainee i 7 år, og har så langt hatt tre traineer hos seg. Vi var så heldige å få komme på besøk i deres nye lokaler i Pilotveien 2, for å slå av en prat med daglig leder i PXO, Leif Olav Moe, og markedsansvarlig, Atle Øye, om deres erfaringer som medlemsbedrift i Kom Trainee så langt.

1. Først, vil dere fortelle litt mer om deres virksomhet her i Kristiansund og i regionen?

PXO drifter simulatorer for kontrollrom over hele landet, og i Kristiansund har vi arbeidet mye for Norske Shell – både på Råket og i Nyhamna. Vi bistår også med utvikling av mål og strategier, strukturelle endringer og endringsstyring, samt med lederutvikling. Tidligere arbeidet vi hovedsakelig inn mot olje- og gassindustrien, men vi leverer nå produkter og tjenester til alle typer bedrifter. Det er utrolig givende å få arbeide så tett med mennesker i en så gøy setting som kompetanse. Noen blir litt spent når de hører at vi arbeider med kompetansesikring – at det høres litt skummelt ut, men når de skjønner at vi bare ønsker å få bekreftet at bedriften har et forhold til å oppdatere lover, regler og krav fra deres kunder, så er folk glade og stolte over å vise hvilken kompetanse man besitter.

Vår erfaring er at kompetansenivået er høyt, men at enkelte bedrifter kanskje ikke har en god nok oversikt over hva de har, hvordan de enkelt kan få en oversikt over det, og hvordan de kan sikre at denne kompetansen består i bedriften dersom noen slutter. Vi har som mål å tilby et tydelig konsept til markedet, og vi ønsker å være den foretrukne opplæringsavdelingen for kunden, der kompetansekrav til stilling blir ivaretatt. Interne kundekrav og eksterne pålagte myndighetskrav skal bli ivaretatt for våre kunder hvor vi holder dette vedlikeholdt på en kosteffektiv måte. Med andre ord skal PXO sette sammen prosess, drift, mennesker og organisasjon.

2. Hva er det første dere tenker når dere hører ordet «Kom Trainee»?

Det aller første vi tenker er nok muligheten til å få «prøve ut» en kandidat. Traineer er også noe vi forbinder med «toppkandidater». PXO tenker på mange måter likt som KomTrainee, i og med at vi også arbeider med kompetanse, og Kom Trainee er også en viktig næringsklynge for oss å være en del av.

3. Hvilke gevinster har bedriften hatt av å ha en trainee hos seg?

Vi har hatt tre traineer hittil, og det er helt klart svært dyktige folk. De har alle vært kjemperessurser for bedriften. Våre traineer har både arbeidet med leveranser av produkt og med rådgivning til våre kunder. Noen har også blitt tilbudt jobb hos kunden etterpå.

4. Hva kan fremtidige traineer bidra til hos dere?

Vi fornyer oss med tiden, og tilpasser oss endringer i markedet. Det er nå bedriftene som er rammet av nedgangstider bør sikre at de har de godkjenningene de trenger, og den nødvendige og oppdaterte kompetansen på plass, slik at de er klare når markedet tar seg opp igjen. Fremtidige traineer vil være en god kilde til arbeidskraft her.

5. På hvilken måte opplever dere at det å være medlem i Kom Trainee bidrar positivt til bedriften?

Kom Trainee er et godt nettverk å være en del av. Og det å være en del av en gruppe som tenker litt likt, bidrar også til å ytterligere styrke hele nettverket. Konjunkturene i markedet nå, kan bidra til å skape et samhold i nettverket, som kan gi gode gevinster av det å være en del av en slik næringsklynge.

6. Hvor tror dere Kom Trainee er om 10 nye år?

Vi opplever Kom Trainee som svært tilpasningsdyktig. Og det er som de sier, at motgangstider gjør en sterkere. Vi ser for oss at Kom Trainee vil klare å tilpasse seg konjunkturene i markedet, slik at de vil være enda sterkere om 10 år.

7. Hva har dere på nattbordet?

Atle har boken «Ekte Amerikanske jeans» av Jan Guillou på nattbordet, mens Leif Olav bruker å ha mobilen sin der, sammen med fjernkontrollen til TV’en.

8. Helt til slutt, hvilken plass i tippeligaen tror dere KBK kommer på i årets sesong?

Vi håper at KBK vil klare seg bra, og tipper at de havner på en plassering “litt sånn midt på”. Det er en stor prestasjon å rykke opp til tippeligaen og det virker som at KBK har fanget stor interesse i lokalmiljøet, og har fått god støtte fra næringslivet.  

PXO oversiktsbilde