Kull 2013 har vært på studietur til Vilnius i Litauen

Hvert år drar seniorkullet i Kom Trainee på studietur for å ta inn internasjonale impulser og representere Kom Trainee og Kristiansundregionen ut i den store verden.

Kull 2013 hadde, etter møysommelig research, bestemt seg for at turen skulle gå østover, til Litauens hovedstad.

oversikt-vilnius1

Før vi dro hadde vi avtalt møter med både Innovasjon Norge, det norsk-litauske handelskammeret, den norske ambassaden i Litauen og et bedriftsbesøk hos Create for Lithuania. Et spennende og innholdsrikt fagprogram, med andre ord.

Fredagsmorgen gikk turen til det felles kontoret til Innovasjon Norge og handelskammeret. Her møtte vi to driftige kvinner, Zita og Birut, som fortalte oss alt vi ville vite om næringslivssamarbeidet mellom Norge og Litauen. Det er mange norske bedrifter som er representert i Litauen, blant annet gjennom Storebrand, DnB, Narvesen og Rimi. En del av arbeidet til Innovasjon Norge og handelskammeret er å hjelpe de norske bedriftene som ønsker å etablere seg eller som allerede er tilstede i det litauske markedet. Dette er et marked med stort potensiale!

Innovasjon Norge-besk Litauen

Møte med Innovasjon Norge og Det norsk-litauiske handelskammer

Videre gikk ferden til den norske ambassaden i Litauen. Her fikk vi en grundig innføring i historie og politikk av ambassadesekretæren Ingrid Farner og praktikanten Anders Sebastian Skaug. Spennende å lære mer om et land med en utrolig historisk utvikling. Litauen var faktisk det største landet i Europa på 1300-tallet, men har hatt epoker av okkupasjon fram til uavhengighetserklæringen fra Sovjetunionen i 1990. I dag er landet medlem av EU og en fersk del av eurosonen.

Vi besøkte også Create for Lithuania som er et slags traineeprogram i Vilnius. Programmet retter seg mot unge litauere som bor i utlandet og har tatt høyere utdanning der, men som har et ønske om å flytte hjem. På denne måten jobber de mot «The Brain Drain», altså at de kloke hodene flytter fra landet for godt. Selv om programmet ikke er helt likt Kom Trainee, opplevde vi likevel at vi hadde noen likheter. Utfordringsbildet til Create for Lithuania er nok av en større skala enn for Kom Trainee og Kristiansundregionen, men hovedmålet vårt er det samme: vi ønsker å få unge voksne med høyere utdanning, engasjement og optimisme til regionen vår! Det var veldig kjekt å få utveksle erfaringer, tanker og ideer med disse fantastiske menneskene.

Innimellom det rikholdige fagprogrammet på turen fikk vi også tid til sightseeing i Vilnius, SPA-behandlinger, fotballkamp, uteliv, shopping og en tur til skytebanen. Og ikke minst masse god mat!

1Dublis 2