En ny vår

Flyflyfly

Vi traineene har hatt en innholdsrik og travel vår med rekruttering, filmprosjekt, modulskifte og studietur til universitetsbyen Edinburgh.

For oss traineer har det vært et interessant halvår der mye har handlet om et altoppslukende filmprosjekt om Kom Trainees historie, delt opp i fire deler. Helt fra starten var det veldig positive tilbakemeldinger, og i tillegg til heltidsjobber var det utfordringer med å få tiden til å gå opp. Vi intervjuet representanter fra alle Kom Trainees medlemsbedrifter, tidligere traineer, og mennesker som har hatt tilknytning til trainee-programmet gjennom 10 år. Prosjektet var med andre ord veldig tidkrevende, og da forarbeidet med innhenting av gamle historier og snaxy fotografier, intervjuer og historiebygningen var på plass, hadde moroa på sett og vis bare begynt; redigering og klipping gjenstod. 

Det å klippe film er ikke noe man lærer seg over natta, for man må ha en klar idé og vite hva som passer sammen. Hele prosjektgruppa samlet seg og planla innholdet i alle episodene, og fordelte oppgaver. Den erfarne filmklipper og medtrainee Per Kristian var selve hjernen og hjertet bak skapelsen, og resten av traineenegjengen sto på som best vi kunne som de øvrige vitale organer. I tillegg var den høyre hjernehalvdel, gode samboer til Per Kristian og co-pilot Birthe Kari Bentsen med, og filmen ble bokstavelig talt klippet både dag og natt til saksa ble sløv som en skjemt ljå. Til slutt kom vi i mål med fire knakende gode filmer om Kom Trainee som vil bli husket for ettertiden.

Konsulatet

Under dette enorme prosjektet skulle vi traineer også kose oss litt, og vi reiste på den årlige studieturen. Programledelsen ble selvfølgelig med oss på tur. Denne turen fant sted i Edinburgh i Skottland, og med gode initiativ til faglige impulser, reiste vi glade og lystige over til landet der haggis og «mother’s milk» er uhyre populært.

Både det norske konsulatet i Edinburgh og Yngves onkel, professor Arne Kruse ved universitetet i Edinburgh, fortalte at  whisky, selve morsmjølka for skottene, er den største eksportvaren de har. Tenk dét; destilleriene putrer og går dag ut og dag inn for at verdens befolkning skal kunne ta seg et glass en fredagskveld. Det er en annen industri enn blandaball skal du vite! Gjennom fagprogrammet fikk vi innsikt i skotsk samfunnsliv og politikk, og fant ut at likhetene med Norge og Kristiansund var mange.

Når man er i utlandet er det viktig å oppleve landets kultur for å kunne dra med seg nye impulser hjem. Vi var derfor så heldige å få oppleve den skotske høykulturs svar på opera, nemlig «afternoon tea». Dette var en sukkersøt opplevelse der det i en traust nordmanns øyne var en dessert- og sukkerkakefråtsing ut av en annen verden. Serveringen ble gjort med treetasjes serveringsfat, og i en mengde der diabetes bare er i unnfangelsesfasen. Jeg vil påstå at vi alle følte oss temmelig malplasserte, men opplevelsen av høykultur kan ingen ta ifra oss!  Riktig nok har Kristiansund også høykultur gjennom operaen, men den skotske opplevelsen fra «afternoon tea» var som å tidoble operafølelsen. Høykultur fikk liksom en helt annen betydning, og er nok ikke helt riktig vei å gå i framtiden, spesielt med tanke på diabetesnivået.

Parlamentet

Når det gjelder framtiden, belyser filmene vi har laget hva Kom Trainee har betydd, og betyr for regionen. Kom Trainee ble hedret og framtidsengasjerte innlegg ble presentert på Tahiti 2.0, der vi også viste siste episode i filmserien vår. Dette var en konferanse der utvikling, internasjonalisering, fokusområder innen digitalisering, og luftslottenes muligheter ble lagt fram på en fortreffelig måte. I slutten av konferansen gikk det imidlertid opp et lys for oss alle da Julien S. Bourrelle karikerte hvem vi nordmenn egentlig er med innhold fra «The Social Guidebook to Norway». Konferansedeltakerne kjente seg veldig godt igjen i foredraget hans. Vi lo så vi gråt og satt igjen med en tanke om at det vi må innovere i fremtiden, er oss selv. 

God sommer!

-På vegne av traineene, Jon.

Parlament
Konsulat Edinburgh